Over het nieuwe capaciteitstarief is er al veel gespeculeerd en geschreven. Maar wat is nu de waarheid? Dankzij Xenn zie je op ieder moment wat nu de echte impact van dat capaciteitstarief is voor jou in euro's. Je weet altijd hoeveel je nu meer of minder dan vroeger betaald. Je kan zelfs een alarm instellen dat je toelaat om je verbruik op tijd aan te passen.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een van de nettarieven op je energiefactuur. Deze nettarieven bepalen zo’n 7% van je totale factuur. Daarnaast bestaat deze uit energiekosten en heffingen of belastingen. Door dit capaciteitstarief worden de netkosten niet langer bepaald op basis van je totale verbruik maar op basis van je grootste maandelijkse stroompiek.

Waarom is het nodig?

Onze verbruiksgewoonten zijn niet meer van deze tijd en het capaciteitstarief moedigt ons aan om ons verbruik beter te spreiden. Dat is nodig omdat we nu veel meer elektriciteit verbruiken door, bijvoorbeeld, warmtepompen en elektrische voertuigen en het net zo zwaarder belasten.

Daarnaast gaan we meer elektriciteit produceren overdag via zonnepanelen. We moeten ons verbruik dus beter spreiden en vooral niet meer alles tegelijk aansteken van zodra het nachttarief begint.

“Het distributietarief dat gebaseerd was op verbruik was geen goeie maatstaf voor de kosten van de netbeheerder. Een tarief gebaseerd op mijn verbruikspiek is veel logischer als indicator voor de kost van de infrastructuur die de netbeheerder voor mij moet voorzien.”

Kris Voorspools –onafhankelijk energie-expert

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Het capaciteitstarief wordt via de digitale meter bepaald op basis van je maandpiek. Dat is het kwartier waarin je het meeste verbruikte. “Bij de meeste huishoudens zal de piek ongeveer 3,5 à 4 kilowatt bedragen”, zegt Dieter Jong. Ligt de gemiddelde maandpiek lager dan 2,5 kilowatt dan betaal je toch voor 2,5 kilowatt. Dat is namelijk het minimum. Heb je nog een analoge teller, dan betaal je ook op basis van een piek van 2,5 kilowatt.

Waar moet je rekening mee houden?

Door slim in te spelen op het capaciteitstarief en je verbruik goed te spreiden, kan je jaarlijks wat besparen op je energiefactuur. Daarvoor is het belangrijk om je elektrische toestellen beter te begrijpen. Met kleine verbruikers, zoals een koelkast, LED verlichting of laptop, hoef je weinig rekening te houden. Ook grotere verbruikers die maar kort elektriciteit verbruiken, zoals een waterkoker, hebben een beperkte invloed.Grootverbruikers die constant energie verbruiken zullen dus het grootste verschil maken. De wasmachine, droogkast en oven gebruik je beter niet meer tegelijk, zeker niet wanneer je ook de elektrische wagen oplaadt.

Wie voelt het verschil?

Het gemiddelde gezin zal wellicht besparen door het capaciteitstarief, tenzij ze hoge pieken halen. Kleine verbruikers en eigenaars van een tweede woning zullen doorgaans iets meer betalen dan vroeger. Dat komt omdat het capaciteitstarief sowieso berekend wordt volgens een mimimumpiek van 2,5 kilowatt.

Hoe kan Xenn je helpen?

Xenn volgt je maandverbruik nauwgezet op. De app toont je hoeveel het capaciteitstarief zal kosten en vergelijkt dit met het vorige tarief. Daarnaast schat je zo makkelijk in of je te veel, te weinig of net genoeg voorschot betaalt.
Xenn waarschuwt je ook als je op weg bent naar een hogere piek en zegt je hoeveel dit zal kosten. Schakel je tijdig een toestel uit om je verbruik te verminderen, dan zie je ook meteen wat het resultaat daarvan is.

Voorbeelden

 • Ik trek me er niets van aan

  Hou je geen rekening met het capaciteitstarief en zet je alle grote verbruikers tegelijk aan, dan zal je op het einde van de rit een hogere energiefactuur voorgeschoteld krijgen, vooral als je ook een elektrische wagen hebt.
  Het verschil zal meer zijn dan € 100 op jaarbasis.

 • Ik probeer wat op te letten

  Door vooral grote verbruikers niet allemaal tegelijk aan te zetten, hou je je maandelijkse piek relatief laag.
  Grote verbruikers gaan op die manier zonder twijfel besparen op de netkosten. Bij erg kleine verbruikers gaat de energiefactuur misschien toch met enkele tientallen euro’s per jaar omhoog.

 • Ik let extra goed op

  Wie koste wat het kost wil besparen op de energiefactuur moet zijn verbruik erg goed spreiden.
  Dit betekent maximaal twee grote verbruikers tegelijk gebruiken en helemaal niet koken of wassen terwijl de elektrische wagen oplaadt.
  De vraag is of een extra besparing van € 100 à € 200 per jaar op de netkosten deze inspanning wel waard is.